Ο Λογαριασμός σας|Επικοινωνία |Greek   
saved cart
  search our site Saved basket Cart (0)

Επιλέγοντας την μέθοδο εκπαίδευσης, και τον εκπαιδευτή

 


Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι εκπαιδευτές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την μέθοδο εκπαίδευσης που ακολουθούν. Κάθε μέθοδος έχει και τα θετικά και τα αρνητικά της σημεία, και υπόκειται καθαρά σε σας (τον πελάτη) με ποια μέθοδο θα επιλέξετε να εκπαιδευτεί ο δικός σας σκύλος.

1. Η «Γερμανική Σχολή» (ή «Παραδοσιακή»)
Πρόκειται για την παλαιότερη χρονικά μέθοδο όπου στηρίζεται κυρίως στο να υποχρεώνουμε το σκυλί μα κάνει ότι του ζητάμε, πιέζωντας του, ή «σπάζοντας του τον τσαμπουκά» όπως λέμε.
Κατά την εκπαίδευση χρησιμοποιείται αποκλειστικά «πνήχτης» και η διαδικασία σε γενικές γραμμές είναι η εξής:
Θετική συμπεριφορά του σκύλου ? Ανταμοιβή.
Αρνητική συμπεριφορά του σκύλου ? Απότομο τράβηγμα του πνήχτη («correction and punishment»)

Στα θετικά αυτής της μεθόδου μπορούμε να πούμε την  ταχύτητα εκμάθησης: Είναι πράγματι ο ευκολότερος και γρηγορότερος τρόπος. Στα αρνητικά αυτής της μεθόδου, μπορούμε να πούμε ότι εάν ο εκπαιδευτής δεν είναι πολύ έμπειρος και προσεκτικός, μπορεί εύκολα να τρομοκρατήσει το σκυλί με αποτέλεσμα την άμεση μεν υπακοή αλλά και την πιο επικύνδυνη: ένα φοβισμένο σκυλί μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τα όρια και να γίνει επικύνδυνο.
Προσωπικά, προτείνω αυτήν την μέθοδο μόνο αν έχετε ένα μεγαλόσωμο και δύσκολο σκυλί και παράλληλα δεν μπορείτε να διαθέσετε πολύ χρόνο και υπομονή για την εκπαίδευσή του. Σε μια τέτοια επιλογή κάντε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έρευνα μπορείτε για να βρείτε τον εκπαιδευτή. Ο μη εμπειρός μπορεί να δημιουργήσει καταστροφικά αποτελέσματα στον χαρακτήρα του σκύλου!

2. Η «Θετική Εκπαίδευση»
Αποτελεί την «νέα μόδα» στην εκπαίδευση σκύλων και στηρίζεται στις εξής αρχές:
Μεγάλη ποσότητα ανταμοιβής – Μικρή ποσότητα τιμωρίας – Καθόλου βία.
Θετική συμπεριφορά σκύλου ?Ανταμοιβή.
Αρνητική συμπεριφορά σκύλου ? Αγνόηση και αδιαφορία.
Τρόπος καθοδήγησης της συμπεριφοράς ? Απόσπαση με κάτι άλλο («secondary reinforcer»), συνήθως «κλίκερ» ή μεζές.

Στα θετικά αυτής της μεθόδου μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για την πιο ασφαλή μέθοδο για τον χαρακτήρα του σκύλου. Στα αρνητικά, ότι χρειάζεται από την μεριά σας μεγαλύτερη υπομονή, περισσότερο χρόνο, ενώ εάν ο εκπαιδευτής δεν είναι έμπειρος, μάλλον θα χάσετε τον χρόνο σας χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα!


3. Η «Χρυσή Τομή»
Πρόκειται για την μέθοδο όπου η εκπαίδευση προσαρμόζεται στον κάθε σκύλο ξεχωριστά και στις συγκεκριμένες κάθε φορά συνθήκες!
Είναι η μέθοδος που προτείνω ως καλύτερη και πιο αποτελεσματική και στηρίζεται στην αρχή ότι:
«Το ίδιο το σκυλί θα ορίσει τον τρόπο που θα επιφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον σκύλο και τον ιδιοκτήτη του». Ανάλογα την περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί «κλίκερ», «πνήχτης», αυστηρή τιμωρία, καθόλου τιμωρία, κ.ο.κ. Ο εκπαιδευτής πρέπει να έχει το χάρισμα της διάγνωσης και της μετάδοσης στον σκύλο και να μετατρέπει το μάθημα σε ευχάριστη εμπειρία για όλους.

 

Επιλέγοντας τον εκπαιδευτή

Από τη στιγμή λοιπόν που συνειδητοποιήσατε την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης του σκύλου σας από έναν επαγγελματία εκπαιδευτή, τότε το επόμενο βήμα είναι να βρείτε αυτόν τον εκπαιδευτή. Στόχος σας είναι να αναζητήσετε τον κατάλληλο άνθρωπο που θα πετύχει το ποιοτικότερο αποτέλεσμα χωρίς ψυχικό κόστος στον σκύλο σας!
Στην Ελλάδα, είναι τόσοι πολλοί αυτοί που δηλώνουν «εκπαιδευτές» που πραγματικά μια τυχαία έρευνα στο διαδίκτυο ή στις διαφημίσεις των αντίστοιχων περιοδικών, το μόνο που θα σας προσφέρει είναι πονοκέφαλο και σύγχυση!

Για να σας διευκολύνουμε λοιπόν σας παραθέτουμε κάποια κριτήρια που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ώστε να κάνετε την καταλληλότερη επιλογή:

1. Έρευνα. Προτιμήστε να ακούσετε απόψεις φίλων και γνωστών παρά να παραπλανηθείτε από την πολυδάπανη διαφήμιση μιας σχολής. Πολλοί κτηνίατροι και pet shops προτείνουν κάποιους εκπαιδευτές  χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα για την ποιοτική τους αξία, απλώς και μόνο επειδή πέρνουν κάποια προμήθεια για κάθε νέο πελάτη που τους στέλνουν. Θυμηθείτε: όσο πιο πολύ διαφημίζεται ένα προϊόν, τόσο περισσότερο ανεβαίνει το κόστος του και όχι η ποιότητα του.

2. Τιμή. Όπως είπαμε και παραπάνω, δεν  ισχύει ότι «όσο ακριβότερα, τόσο καλύτερα», από την άλλη μην επιλέξετε το οικονομικότερο που θα βρείτε γιατί το «χαμηλό κόστος, χαμηλή ποιότητα» δυστυχώς ισχύει. Μια μέση τιμή μάλλον είναι και η προτεινόμενη περίπτωση.

3. Δείγμα. Ζητήστε από τον υποψήφιο εκπαιδευτή να σας γνωρίσει κάποιο σκυλί που έχει εκπαιδεύσει (ας είναι και δικό του). Προσπαθήστε να διακρύνετε αν το σκυλί τον υπακούει από αφοσίωση ή από φόβο.

4. Εμπιστευθείτε τον σκύλο σας. Για να είναι η εκπαίδευση αποτελεσματική, σκύλος και εκπαιδευτής θα πρέπει να επικοινωνούν πολύ καλά. Αν λοιπόν, ακόμα κι από την πρώτη επαφή, δείτε ότι ο σκύλος σας δυσανασχετεί και δεν αισθάνεται άνετα με τον νέο του φίλο (τον εκπαιδευτή) τότε μάλλον δεν θα πρόκειται για το κατάλληλο - για την δική σας περίπτωση – άτομο. Δείτε τον πως αντιδράει με τον σκύλο σας, τον αγκαλιάζει; Τον χαϊδεύει; Παίζει μαζί του;

Ο σωστός εκπαιδευτής θα πρέπει:

1. Να έχει εμπειρία, και ιδιαίτερα με σκυλιά της ίδιας φυλής με το δικό σας. Μάθετε πόσα χρόνια εργάζεται ως εκπαιδευτής (χωρίς αυτό να αποτελεί απόλυτο κριτήριο γιατί ένας νέος εκπαιδευτής συχνά έχει και πιο φρέσκες ιδέες από έναν παλαιότερο με οπισθοδρομικές πλέον αντιλήψεις πάνω στην εκπαίδευση).

2. Να αγαπάει όλα τα ζώα. (Όταν σας πει ότι του αρέσουν τα σκυλιά αλλά σιχαίνεται για παράδειγμα τις γάτες, τότε καλύτερα να τον αποφύγετε). Ένας μη πραγματικός φιλόζωος μπορεί εύκολα να χάσει την υπομονή του και να γίνει βίαιος με τον σκύλο σας. Από την άλλη, ο άνθρωπος που αγαπάει τα ζώα, χαίρεται να συμβιώνει και να δουλεύει μαζί τους. Αυτήν την χαρά μπορείτε να την αναγνωρίσετε πολύ εύκολα.

3. Να έχει γνώσεις αλλά και να ανανεώνει τις γνώσεις του. Να ενημερώνεται συνεχώς για κάθε νέα εκπαιδευτική μέθοδο, να διαβάζει, να παρακολουθεί διάφορα Σεμινάρια, Διαλέξεις, Ημερίδες. Ελέγξτε τον. Μιλήστε του για διάφορες μεθόδους που έχετε ακούσει και παρατηρήστε τις αντιδράσεις του: Σαφώς και οφείλει να έχει άποψη, αλλά αν τις κατακρίνει χωρίς καν να τις γνωρίζει, ή αν θεωρεί ότι πλέον γνωρίζει τα πάντα για τον σκύλο, τότε δεν γνωρίζει τίποτα!...

4. Να είναι φιλικός και συνεργάσιμος μαζί σας. Να σας απαντά σε όλα τα ερωτήματα, χωρίς να σας φλομώνει στην θεωρία και τις υπερβολικές αναλύσεις. Όπως έχουμε προαναφέρει, βασικότερος στόχος του πρέπει να είναι το «να κάνει εσάς εκπαιδευτή του σκύλου σας». Αν λοιπόν δεν έχετε και μεταξύ σας κατάλληλες γέφυρες επικοινωνίας δεν θα πετύχει το θεμιτό αποτέλεσμα.

5. Να είναι οργανωτικός. Να σας φτειάχνει εξαρχής ένα πλάνο που θα σας ορίζει τα βήματα που θα ακολουθήσει και που θα σας βοηθάει να διαπιστώνετε σταδιακά και έμπρακτα την πρόοδο στον σκύλο σας.


Προσοχή: Σχολιάστε, παρατηρήστε, διαφωνήστε με ότι δεν σας ταιριάζει πάνω στον συγκεκριμένο εκπαιδευτή.
Πάντα να θυμάστε ότι τελικός υπεύθυνος για την εκπαίδευση και την συμπεριφορά του σκύλου σας είστε εσείς!
Προτιμήστε να χάσετε τα χρήματα που δώσατε και διακόψτε άμεσα την συνεργασία μαζί του αν κάτι δεν σας αρέσει.

 

Γιατί να επιλέξω εσάς που μου προμηθεύσατε το κουτάβι μου για την εκπαίδευση του;
Γιατί όλα τα παραπάνω αποτελούν δικά μας στάνταρ.

Γράφει ο Γιώργος Προυκάκης
Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων
Συνεργάτης του: 
www.mytail.gr

© Copyright 2021 mytail.gr
Αρθρα


AdvertisementYour Recently Viewed Items and Featured Recommendations


Ιδρύθηκε Copyright 1995 2021 mytail.gr Όλα τα δικαιώματα. easy and safe shopping
...